Trainingswetten om progressie te boeken!

Trainingswetten om progressie te boeken!

Continue belasting

Je ziet pas resultaat als je maanden of zelfs jaren consistent traint. Niet als je na een paar weken je trainingsschema alweer aan de wilgen hangt. Voor de ontwikkeling van spierkracht en uithoudingsvermogen is consistentie de enige manier.

Overload

Om sterker te worden, moet je het lichaam stimuleren om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Vooruitgang boek je alleen wanneer je het lichaam constant blijft uitdagen doormiddel van nieuwe trainingsschema’s. Een spier wordt pas sterker wanneer je de belasting zwaarder wordt dan het niveau van je oude trainingsschema. Je kan de belasting op verschillende manieren uitvoeren, meer gewicht toevoegen aan de oefening, meer herhalingen uitvoeren of meer sets eraan toevoegen.

Je progressie kan uitblijven wanneer als je gedurende een bepaalde periode dezelfde oefeningen doet met hetzelfde gewicht, herhalingen en sets. Je lichaam raakt eraan gewend als je te lang op dezelfde manier blijft trainen.

Let er goed uit dat je de juiste trainingsbelasting rustig opbouwt en niet meteen te hard van stapel loopt. De meeste mensen trainen meteen zwaar en slaan de opbouw over, hierdoor kunnen er vervelende blessures ontstaan. Zorg ervoor dat je belasting en belastbaarheid goed in de gaten houdt om blessures te voorkomen.

Wanneer je een blessure oploopt kan dit ervoor zorgen dat je je motivatie kwijtraakt en weer terugvalt in je oude levensstijl.

Specificiteit

Het lichaam past zich aan, aan welke sport of beweging je ook doet. Zo krijg je bij krachtsport spiermassa en bij een duursport krijg je spieruithoudingsvermogen. Dit komt omdat je werkt aan specifiek trainingsdoel, bij iedere training word je beter.

Individualiteit

Elk lichaam zit weer anders in elkaar en elke sporter reageert anders op een specifiek trainingsschema. Ga er dus nooit zomaar van uit dat je het schema van je trainingsmaatje kunt gebruiken en dezelfde resultaten boekt. Sommige mensen kunnen meer trainingsuren maken en hogere belastingen hebben. Het is dus essentieel om goed naar je eigen lichaam te luisteren en test uit waar jouw lichaam het beste op reageert.

Het verschil in effect is onder andere gebaseerd op je:

– Leeftijd
– Geslacht
– Spiervezelsamenstelling
– Reactie snelheid en mobilisatie
– Trainingservaring
– Mentale kracht
– Fysieke bouw en je weerstand

Supercompensatie

Wanneer je klaar bent trainen heeft je lichaam rust nodig om te herstellen. In trainingsleer geven ze aan dat je periodes van belasting en herstel moet afwisselen om progressie te boeken. Dit houdt in dat je niet twee dagen achter elkaar dezelfde spiergroep kan trainen. Een voorbeeld; op maandag je je benen, dan hebben deze spieren 48-72 uur rust nodig om te kunnen herstellen. Het is goed om op donderdag de spieren weer een nieuwe prikkel te geven. De hoeveelheid rust die een sporter nodig heeft hangt ook weer af van de persoon. De hangt onder andere af van je voedingspatroon, slaappatroon en of je veel stress ervaart.